Languedoc – Hérault

Het departement Hérault (onderdeel van de provincie Languedoc) is mede bekend van de Picpoul druif. Dit sinds de oudheid door de mens bezette gebied, leidde o.a. de Iberiërs, Liguriërs, Kelten en de Romeinen van Spanje naar Italië.

Al meer dan 2000 jaar liggen hier wijngaarden op de rotsachtige bodem van de heuvels. Sommige percelen hebben sinds die tijd dezelfde grootte en ligging ten opzichte van de zon gehouden. Het dorp Pinet (Pinetum) is van Gallo-Romeinse oorsprong. Het is op dit specifieke land waar de nobele en zonovergoten druif de Picpoul de Pinet groeit.

Het was in 1773 dat de druif is vastgelegd als Picpoul Turgot, de minister van Lodewijk XVI, die opdracht gaf dat een brandmerk op elke ton van de lokale Pinet wijn moest worden gezet. In 1860 onder Napoleon III, was de Picpoul de Pinet bijzonder in zwang geraakt. Een klassiek schilderij in het Louvre getuigt hiervan. In 1946 behaalde de Picpoul Pinet de VDQS status (beschermde kwaliteitswijn). In 1985 krijgt de wijn de AOC status, oftewel de huidige Appellation d’Origine Protégée. Het AOP gebied van de Picpoul de Pinet bestrijkt de gemeenten Castelnau-de- Guers, Florensac, Mèze, Montagnac, Pomérols en Pinet.

DOMAINE PETIT ROUBIÉ

Domaine Petit Roubié is gelegen bij de stad Pinet en het gebied kenmerkt zich door een panorama van grote schoonheid met op de achtergrond L’Étang de Thau, het grootste meer (bassin) van de Languedoc en het heuvellandschap van de Mont Saint Clair. Het landgoed wordt sinds 1981 met veel passie gerund door Floriane en Olivier Azan en is inmiddels volledig biologisch gecertificeerd. Domaine Petit Roubié kenmerkt zich door een veelzijdigheid aan heerlijke mono-cépage wijnen zoals een bijzondere witte Marsanne, een rode Tannat maar natuurlijk ook de Picpoul de Pinet. Uniek zijn tevens de hoogwaardige blends uit de serie L’Arbre Blanc die op basis van de prijs-kwaliteitverhouding zich moeilijk laten verslaan. Proef de uitmuntende wijnen van Domaine Petit Roubié…