Wat is Biologische wijn

Biologische wijn? Wat is dat eigenlijk? Over wat biologische wijn is heersen veel onduidelijkheden, daarom leggen we het hier tot in detail uit. Heb je gelijk weer wat leuks te melden als je met vrienden een fles biologische wijn opentrekt! 

Biologische landbouw en dus ook wijnbouw is gebaseerd op het met respect voor de biologische cycli beheren van het levende deel van de bodem en haar omgeving. Het heeft als doel de integriteit van de unieke leefomgeving te behouden ten behoeve van een meer onafhankelijke, gezondere, zuinigere en betere productie!

Wat maakt biologische wijn nu eigenlijk biologisch?

Om uit te leggen wat biologische wijn is, is het goed om te weten wat de term “biologisch” eigenlijk inhoudt. Biologisch is namelijk veel meer dan een keurmerk alleen! De term “biologisch” is wettelijk beschermd en de richtlijnen voor biologische producten en teelt zijn in een wet vastgelegd. Ook als op een product het woord “bio”, “eko”, “eco” of “organic” staat, moet het voldoen aan de eisen voor biologisch. Dat is een groot verschil met andere groene keurmerken en claims, zoals bijvoorbeeld “fairtrade” of “duurzaam”. Die keurmerken zijn door particuliere instanties in het leven geroepen of het zijn simpelweg marketingtermen. De biologische werkwijze daarentegen is wettelijk vastgelegd en producenten, dus ook wijnboeren, hebben zich te houden aan deze wet en richtlijnen.

Ze worden regelmatig gecontroleerd door de controle-instantie in hun land. In Nederland controleert de onafhankelijke controle instantie SKAL tevens of importeurs van biologische producten zich aan de regels houden. Een biologische wijn is dus minimaal twee keer gecontroleerd voordat het op de markt komt. Biologische producten, en dus ook biologische wijn, herken je aan het Europees Biologisch keurmerk. Alleen producenten die onder controle staan van de biologische controle-instantie in hun land mogen dit keurmerk voeren.

Meer over het biologische keurmerk en de controle op bio vind je op de websites van:
Bionext (de ketenorganisatie voor de biologische sector in Nederland)
BioForum (de ketenorganisatie voor de biologsiche sector in België)
SKAL (de controle-instantie in Nederland)