Wijn koelen op warme zomerdagen

Het is tropisch warm, dus we vertoeven heerlijk in de tuin of op het terras, onder de parasol. Maar hoe koelen we onze lievelingswijn in de zomer het best? En hoe koel moet de fles zijn? Aan de term ‘kamertemperatuur’ hebben we nu even niks… Onze Mr. Vino geeft raad: een paar regeltjes & tips en het genieten kan beginnen.

Regel 1 zegt: niet te koud. Wordt witte wijn (of rosé) te koud geschonken, dan proef je de aroma’s in de wijn niet meer. Hoe complexer de witte wijn (lees ook: hoe duurder), hoe minder koud die gedronken moet worden. Eenvoudige witte wijnen (bv. een Pinot Blanc of Sauvignon Blanc) drink je met deze buitentemperatuur rond de 10 graden. Complexere witte wijnen zoals een mooie Bourgogne (van de druif Chardonnay) drink je rond de 12 graden.

Een ander regeltje zegt, dat je ook rode wijnen met dit weer moet koelen. Liggen ze immers opgeslagen in de kamer dan is de temperatuur al snel rond de 25 graden. En dat is veel te warm om te genieten van de wijn. Deze wordt log, zwaar en alle smaaknuances verdwijnen. Maar wel koelen met beleid. Rode wijnen met veel tanninen kunnen worden gekoeld tot 17 graden. Lichtere rode wijn zoals Beaujolais en Valpolicella kunnen koeler worden gedronken; zeg rond de 13 – 14 graden.

De laatste regel: wees goed voorbereid, anders moet de vriezer uitkomst bieden. Leg de wijnen tijdig in de koelkast. Zorg ervoor dat er voldoende ijsblokjes in de vriezer liggen met daarnaast 1 of 2 rapid ice coolers (van die ijszakken die je om de fles doet).

Tip 1: de koelkast

Je hebt sowieso een koelkast nodig. Witte wijnen en rosés verblijven bij voorkeur 2 tot 2,5 uur in dit koude hotel om vervolgens sprankelend in het glas te belanden. De rode broertjes en zusjes een half uur tot maximaal een uurtje onderin de koelkast. Met een wijnthermometer is gemakkelijk te meten of de fles die temperatuur heeft. Is de wijn toch te koud? Geen probleem bij deze tropische hitte: de wijn in het glas warmt snel genoeg op…

Tip 2: de rapid ice cooler en ijsemmer

Als je vergeten bent de wijnen in de koelkast te leggen, en/of er staat onverwachts bezoek voor de deur, wat dan? Gebruik dan de rapid ice cooler (of vergelijkbare producten). Zo uit de vriezer om de fles draperen, en binnen korte tijd is de gewenste temperatuur bereikt.

Een andere methode is de fles in een ijsemmer gevuld met koud water en ijsblokjes (half om half). Na 20 minuten is de wijn op de gewenste temperatuur (denk wel aan regeltje 1 en 2). Door zout aan het water toe te voegen versnel je het koelingsproces. Handig om te weten als de dorst groot is. De rapid ice cooler en de ijsemmer gebruik je uiteraard ook om de wijn koel te houden. Of koop een design cooler met dubbele wand; mooi op je tuintafel.